Yetiştirme Yurdu Mezunları Kanunun Verdiği Hakkı Kullanamıyor

Yazı Tarihi :8 Temmuz 2018

Devletin sahiplendiği 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ilgili maddeleri gereği yurtlarda okuyarak topluma kazandırılanlara Kanun ile verilen haklar kurumlar tarafından yerine getirilmiyor.

27 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe giren 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun 25. Maddesine eklenen Geçici 16. Maddesinde “Bu Kanunun ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar kurumların kadroları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ve öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanlara atanırlar.”  denilmektedir.Kanuna göre; meslek lisesi mezunları teknisyen, diplomasında tekniker, mühendis, sosyolog, psikolog, öğretmen yazanlar da ilgili kadrolara atanabilecek. Yardımcı hizmetler sınıfında çalışmakta olan; Lise ve üzeri diploması olanlar ise memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve bilgisayar  işletmeni kadrolarına atanabileceklerdir. Kurumlar, ilgili Kanun açık olmasına rağmen (…atanırlar) Devlet Personel Başkanlığı ‘na görüş sormaktadır.

SEÇEK mezunları için DPB Geçici 16. Maddeyi Kanunda belirtilen şekilde yorumlaması ve bu yönde görüş bildirmesi gerekmektedir. Bu konuda gereği yapılmadığı için aşağıdaki sorunlar sıklıkla rastlanmaktadır.

1. Kanun emrine göre atamalar yapılmamakta.
  2. Dilekçelere red cevabı verilmekte.
  3. Dilekçelere cevap verilmemektedir.

Eğitim durumuna göre ataması yapılamayan personeli, DPB ihtiyacı olan diğer kurumlara nakil ederek mağduriyeti ortadan kaldırabilir. Mağduriyetin giderilmesi için başta Devlet Personel Başkanlığı olmak üzere bütün kurumlar görevlerini yerine getirmeleri gereklidir.

1. Alican dedi ki:

Aynen anlattığınız, sesimize her doğru kelime her harf ıle tercüman olmuşsunuz, aklın yolu birdir, kanunda yazan çıkan aynen yazılanlar sendikanın istediği gibidir, ayrıca maliye Bakanlığı mesela dilekçe bile kabul etmiyor, dpb yönetmenlik çıkarmadığı sürece dilekçe yazmamız istenmiyor, Allah izni ile mahkemelerde uzun meşakkatli sürece girmeden, bu kanunun çıkış amacı yurtlu kardeşlerimiz için eğitim yolunu açmak, iş ortamına pozitif ayrımcılık ile daha verimli bir ortam yaratmak olduğunu anlar ve bu yönde en kısa zamanda!! bir yönetmenlik çıkar diye umut ediyoruz, yurt sendikaları iyi ki varsın, dualarımız sözlerle, selametle

2. Hüseyin ARPAÇ dedi ki:

Bu maddeye eklenen geçici 16.maddesinde ”bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih (27 mart 2018) ve öğrenim durumları itibariyle ihraz ettikleri unvanlara atanırlar hükmünün kapsamı dar ve sınırlı olduğu görülmektedir. Yani bu haktan yararlanmak isteyen birçok kardeşlerim maalesef faydalanamayacak. Çünkü maddenin yürürlük tarihi (27 Mart 2018) ve öncesi öğrenim durumları için geçerli olduğu görülmektedir. Ancak yürürlük tarihinden sonraki öğrenim durumları kapsamıyor ve birçoğumuz için büyük bir mağduriyete yol açmakta 27 Mart 2018 tarihinden sonraki (28 Mart 2018 tarihi bile olsa) mezun olduğumuz diplomaların hiçbir faydası olmuyor. Bundan dolayı biran önce bu mağduriyetlerin önlenmesi için daha geniş kapsamlı bir yönetmeliğin çıkması için değerli Sendikacı Yetkili arkadaşlarımızın gerekli mercilerle durumu istişare edip bir yönetmelikle durumun düzeltilmesini dört gözle bekliyoruz. Şimdiden emekleriniz için teşekkürü bir borç bilirim.

3. Mkb dedi ki:

4. Bjk dedi ki:

sendika olarak şikayet etmek yerine dpb ye gitmelisiniz yönetmeliğin lehimize çıkması için çalışmalısınız. seçimden önce çıkacağı söylenen yönetmelik ne oldu sendika niye ilgilenmiyor bu konu ile

5. ahmet dedi ki:

kanunu çıkarırken yangından mal kaçırır gibi çıkarırlarsa böyle olur bi etraflıca araştırmadan olurmu her yönüyle düşünülmeliydi.

6. cihan dedi ki:

Mhp’nin seçim beyannamesi
    Değerli arkadaşlarım, bildiğiniz üzere daha önce MHP milletvekili sayın İsmail Faruk AKSU yardımcı hizmetlerin kaldırılması hakkında yasa teklifinde bulunmuştu. Son seçimlerde MHP nin seçim beyannamesinde yardımcı hizmetlerin kaldırılması yer almıştır. Mecliste eli güçlenen MHP nin bu yasayı meclisten geçirebileceğine inanıyorum. Bu vesile ile MHP milletvekili sayın İsmail Faruk AKSU’ya yoğun bir şekilde mesaj çekmemiz gerektiğini ve mesajımızda MHP nin seçim beyannamesine atıfta bulunmamız gerektiği düşünmekteyim. Bu fırsatı değerlendirmek bizim elimizde. Herkesin sayın vekile en 1 mesaj göndererek üstüne düşeni yapması gerekmekte.

7. Zikri dedi ki:

Herşey devlet personel başkanlığından bitiyor. Kurumlar yazıların cevabını bekliyor.Bize söylenen bu, Burada SENDİKALARIN sadece devlet personel başkanlığına odaklanması lazım.

1. Serkan dedi ki:

NE ALAKA GAYETTE KANUNA UYANLAR KULLANIYOR BU KANUN SAYESINDE BEN ATANDIM

8. Ekrem dedi ki:

Benim de aklıma takılan , hemen2 yıllık mesleki onlisans bölümüne kayıt yaptırıp mezun olsak
    (ilk önlisans diplomam halkla ilişkiler)kurumda da ihtiyaç varsa atamam yapılabilir mi? ilk diploma sıkıntı olurmu? malümunuz uygulamasında problemli 27 mart tarihli kanun buna müsade ediyor mu?
    saygılar.

9. Basri ÜLKER dedi ki:

Öncelikle ben yurtta kalmış bir kişi olarak böyle bir sendikanın olduğunu yeni öğrendim.
    Bizler için çalışan ve terleyen tüm kader arkadaşlarıma çok teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum.
    Beni aşağıdaki konularda biri aydınlatabilirse çok memnun olurum.

Ben SGK da halen VHKİ olarak çalışmaktayım Meslek Lisesi mezunuyum ve daha sonradan açıköğretimden 2 yıllık Mahalli İdareler Bölümünü bitirdim. Söz konusu 2828 S.K. yapılan değişikliğe göre hangi kadrolara başvurabilirim. SGK da çalışıp ta başvuran ve kadrosunu alan kimse varmıdır. Beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

10. HC dedi ki:

Sağlık bakanlığa yazı yazdım 28 mart 2018 2828 sayılı yasayı dilekçe verdim açıköğretim lisesi düz mezunum bilisayar sertifkamda var bana ret cevap geldi bana söylenen görevde yükselme sınav açılırsa ona gireceksinizdediler.Ben neyapmalıyım.

WEB SAYFALARINI ZİYARET ETMEK İÇİN SENDİKA LOGOSUNU TIKLAYINIZ

yurt111egti111sag11bur111tari111